Oyun, çocuklara yaparak yaşayarak öğrenme ortamları sunan, sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel yönden gelişimini sağlayan, deneyim kazandıran, nesneleri kullanma, bedenini kontrol etme becerisi kazandırıp, hayal güçlerini geliştiren etkinliklerdir (Jones, 2001). Çocukluk yaşamının her döneminde oyun, en önemli uğraşlardan biridir (Gelen & Özer, 2010). Oyun bir çocuk için hiçbir zaman boş zaman etkinliği değildir. Çocuk oyuna sadece mutlu olmak veya oyalanmak için gereksinim duymaz. Oyun, kişilik rollerinin provasının yapıldığı, yaşamın tecrübe edildiği bir etkinlik olarak görülmelidir. Bunun yanında, oyun çocuk için doğal bir eğlenme ve öğrenme ortamıdır.
İçerik
Eğitici Oyunların Faydaları
Oyunlar, çocukların karmaşık olayları, durumları, soyut kavramları anlamalarında en önemli araçtır. Çocukların yaratıcı düşünme ve duyuşsal alan becerilerinin gelişiminde de önemli bir etkiye sahiptir. Eğitsel oyunlar, informal öğrenmeler oluşturma açısından da uygun bir zemindir. Çünkü çocuk oyun oynarken farklı kişilerle etkileşime girer ve doğaçlama yollarla bazı kazanımlara ulaşır. Oyun, doğası gereği içinde sürpriz gelişmelere açık olmakla beraber aynı zamanda saygı ve hoşgörü duygularını geliştiren bir etkinliktir. İçinde bu tarz gizemleri bulunduran eğitsel oyunlar, çocuklara bazı değerleri kazandırmak için kullanılabilir. Nitekim çocuk hem eğlenecek hem de farkında olmadan bazı değerleri kazanmış olacaktır.
- Öğrenmeyi Eğlenceli Hâle Getirir
Çocukların öğrenmeyi sevmelerine yardımcı olan oyunlar, eğlenceli oldukları için çocukların eğitime daha hevesli yaklaşmasına neden olur. Öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlar.
Zihinsel Gelişime Katkıda Bulunur
Eğitici oyunlar, çocukların beyin gelişimini ve düşünme becerisini olumlu etkiler. Oyunlar, çocukların problem çözmesine katkı sağlar ve motor becerilerini geliştirir.
Sosyal Becerileri Geliştirir
Çocuklar, oyun oynayarak sosyalleşir. Takım oyunları, çocukların akranlarıyla iletişim kurmasını ve fikir alışverişinde bulunmasını sağlar. Eğitici ve eğlenceli oyunlar, çocukların sosyalleşmesinde önemli bir yer tutar.
Özgüveni Artırır
Oyunlar, çocukların kendilerine olan güvenlerini artırır. Başarılı olduklarında veya bir hedefe ulaştıklarında, kendilerine olan güvenleri artar.
Yaratıcılığı Geliştirir
Oyunlar, yaratıcılığı geliştirir. Çocukların hayal gücünü bambaşka boyutlara taşır.
Okul Başarısı İçin Hazırlar
Oyunlar, çocukları okula hazırlar. 3-6 yaş grubundaki çocukların insanlar içinde karşılaşabilecekleri bazı konuları öğrenmelerine yardımcı olur.
Eğitici Oyunların Çocuk Gelişimine Etkileri
Eğitici çocuk oyunları, çocuğun eğitiminde ve kişiliğinin gelişiminde önemli bir yer tutar. Çocuk eğitimi, toplumsal kültür açısından önemli olduğu gibi eğitim ve ruh bilimi yönünden de önem taşır. Çocuk, gerekli olan davranış, bilgi ve becerilerini oyun içinde kendiliğinden öğrenir. Çocuğun kişiliği oyun içinde daha belirgin çizgilerle ortaya çıkar ve gelişir. Çocuk, kavramları, cisimleri, toplumsal kuralları, haklarını ve mücadele etmeyi oyun içerisinde algılar, sonra anlar, sonra da öğrenir ve geliştirir. Oyun, fiziksel, sosyal, zihinsel, psikolojik ve duygusal yönden çocuğu etkiler ve gelişmesine katkıda bulunur.
Oyun ve Çocuğun Özgür Dünyası
Oyun çocuk için öğrenme ortamıdır ve çocuk oynadıkça duyuları artar, yetenek ve becerileri gelişir. Oyun, çocuğun duyduklarını, gördüklerini uyguladığı, öğrendiklerini geliştirdiği bir ortamdır. Oyunda çocuk, kendi özgür dünyası içindedir. İstediği gibi sınırsızca özgürlüğünü tadar, kendi koyduğu kurallar ile o dünyaya egemendir. Oyun içinde çocuk, etrafından gördükleri ile sınırlı kalmayıp onlara ek olarak kendi düşüncelerini de katarak, oyuna kendince şekil, hareket ve canlılık verir, bundan da büyük haz ve neşe duyar. Ebeveyn ve çevresinden gördüklerini kaynaştırıp, oyun ortamında kendine has kurallarıyla oyunu şekillendirir.
Eğitici Oyunlar ve Sosyal İlişkiler
Oyun, çocuğun boş zamanlarını doldurma aracı olarak görülmemelidir. Bazı yetişkinler oyunu bu şekilde düşünür. Oysa oyun, gerçek ve önemli bir eğitim aracıdır. Oyun çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını geliştirir, insan ilişkilerini, yardımlaşma etkileşimini artırır. Çocuğa güçlükle öğretilen pek çok kural, oyun sırasında daha kolay öğretilebilir. Kısacası oyun, kişinin kendini anlatabildiği en kolay yoldur ve eğitimin bir parçasıdır. Oyunun çocuğun gelişimine yaptığı pek çok olumlu katkı süreç içerisinde doğal olarak eğitimcilerin de dikkatini çekmiş ve oyun yoluyla eğitim gündeme gelmiştir.
Eğitici Oyunların Toplumsal Katkıları
Oyun yoluyla eğitim; çocuklara içinde yaşadıkları toplumun kültürel özelliklerini aşılama ve içselleştirme, istendik özelliklerin gelişimini sağlama, çocuğun psikolojik gelişimini oyun içindeki davranışlarına göre belirleme vb. pek çok yönden eğitimcilere yardımcı olur (Çınar, 2008; Sağlam, 1997). Oyunla ilgili tüm ifadelerin ortak noktası; oyunun çocukların hayatı öğrenme ve keşfetme araçları, çocukların kendilerini ifade edebildikleri en özel alanları olduğu ve her çocuk için çok önemli ve gerekli olduğudur. Çocukların ancak oyun aracılığıyla kendisine, geleceğe ve çevresine ilişkin farkındalık geliştirebileceği ve bu anlamda bir çeşit rehberlik görevini üstlendiği belirtilir. Ayrıca oyun, çocuğun hayatında çok daha önemli bir işleve sahiptir.
Eğitici Oyunların Bilişsel ve Sosyal Katkıları
Çocuk, eğitsel oyunlar içinde kendisi için gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkları yaşayarak öğrenir. Yardımlaşma, paylaşım, sosyal iletişime geçme, bilgilenme, deneyim kazanma ve yaşam rollerini anlama gibi olguları eğitsel oyunlar içinde kavrar ve pekiştirir. Çocuk eğitsel oyunlar yoluyla farklı özellikteki nesnelerle oynarken kavramları, sayıları ve pek çok bilişsel yeteneğini fark ederek geliştirir. Eğitsel oyunlar, çocukların aktif bir şekilde öğrenmesine ve öğrendiklerini bir yaşantı ürünü haline getirmesinden dolayı diğer öğrenme tekniklerine göre daha etkilidir. Eğitsel oyunlar, çocukların yaratıcılıklarını, yeteneklerini, paylaşımcılık seviyelerini, sosyal diyaloglarını geliştirir ve çocukların çevresindeki insanlara karşı paylaşımcı bir tutum sergilemelerini sağlar.
Ailelerin Çocuklarıyla Beraber Eğitici Oyunlar Oynamasının Yararları
Çocuk ve ebeveynler arasındaki bağın güçlenmesine: Ebeveynler, çocuklarıyla eğitici oyunlar oynayarak onların iç dünyalarını daha yakından tanıyabilir ve aralarındaki bağı güçlendirebilirler.
Çocuğun kendini güvende ve huzurlu hissetmesine: Ebeveynlerle oynanan oyunlar, çocukların kendilerini daha güvende ve huzurlu hissetmelerini sağlar.
Çocuğun hangi alanlarda başarılı, hangi alanlarda desteklenmeye ihtiyacı olduğunu anlamaya: Eğitici oyunlar, ebeveynlerin çocuklarının yeteneklerini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Neleri yapmaktan hoşlandığı ya da hoşlanmadığı konusunda fikir edinmeye: Oyunlar, çocukların ilgi alanlarını ve hoşlanmadıkları şeyleri keşfetmelerine yardımcı olur.
Duygularını nasıl dışa vurduğunu görmeye katkı sağlar: Oyunlar, çocukların duygularını nasıl ifade ettiklerini gözlemlemelerine olanak tanır.
Kanjoo Duygu Serisi ile Eğlenirken Öğren
Kanjoo ile oyun oynamak, sadece çocuklar için değil, tüm aile için keyifli ve öğretici anlar sunar. Çocuklarınızla birlikte Kanjoo oynayarak onların duygusal ve sosyal becerilerini geliştirirken, aile bağlarınızı da güçlendirebilirsiniz. Kanjoo, çocuklarınıza duygularını ifade etmeyi, empati kurmayı ve etkili iletişim kurmayı öğretirken, siz de onlarla birlikte öğrenme ve keşfetme sürecine katılabilirsiniz.
Unutmayın, çocuklar “Hadi oyun oynayalım.” diyerek size dünyalarını açarlar. Siz de bu dünyada yerinizi alın ve birlikte geçireceğiniz her anın tadını çıkarın. Kanjoo ile hem eğlenecek hem de çocuklarınızın gelişimine katkıda bulunacaksınız. Şimdi Kanjoo’yu keşfedin ve ailenizle birlikte bu keyifli oyunun tadını çıkarın!
Kanjoo İle Eğlenceli ve Öğretici Anlar Yaratın
Kaynakça
- Gündüz, M., Aktepe, V., Uzunoğlu, H. ve Gündüz, D.D. (2017). Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklara Eğitsel Oyunlar Yoluyla Kazandırılan Değerler. MSKU Eğitim Fakültesi Dergisi, ISSN 2148-6999 Cilt-Volume 4, Sayı- Number 1.
- Özer, A., Gürkan, A.C. ve Ramazanoğlu, M.O. (2006). Oyunun Çocuk Gelişimi Üzerine Etkileri. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 4(3), 54-57.
- Arslan, A. ve Dilci, T. (2018). Çocuk Oyunlarının Çocukların Gelişim Alanlarına Yönelik Etkilerinin Geçmiş ve Günümüz Bağlamında İncelenmesi (Sivas İli Örneklemi). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 28, Sayı: 1, Sayfa: 47-59, OCAK – 2018.
- Bayazıt, B. & Tuncil, O. S. (2019). Çocuklara Uygulanan Eğitsel Oyun Çalışmalarının Sosyal Gelişime Etkisi, 6(34), 772–778.